Weetjes

Laat je verwonderen in 2025 !
Sinds het begin van de lente bloeit de reukerwt, lathyrus, in mijn tuin. Heerlijk geurende, sierlijke bloempjes! Je kunt dagelijks een klein boeketje plukken om je huis met de heerlijke geur te vullen. Bij ons staan er ook enkele lathyrus in pot, bij de achterdeur. Als de zon schijnt, geurt hij heerlijk als je binnen en buiten loopt. Zo heerlijk dat je zelfs gewoon maar om de geur op te snuiven eens binnen en buiten zou lopen :-)
Veel hommels en bijen kwamen in het voorjaar op de geur van de lathyrus af, maar nooit bleef er eentje zitten. Tot een bepaalde dag, ik opeens een bijtje waarnam dat wel bleef zitten, zich tussen de bloemblaadjes wurmde en zichtbaar genoot van de nectar die hij/zij er vond.
Ik zeg 'bijtje', maar de lathyrusbij is één van de grootste behangersbijen van ons land en verzamelt alleen stuifmeel van vlinderbloemigen, waaronder ook de lathyrus of reukerwt.
De lathyrusbij nestelt zich zowel boven- als ondergronds in bestaande holtes. Ook in bijenhotels bvb.
Tip: zaai je lathyrus in het najaar en laat de zaailingen overwinteren in een koude bak, serre of onder een doorzichtige plastic bak in de tuin. Dan geniet je al vanaf begin van de lente van de heerlijke geur!

De kolibrievlinder, hij gelijkt eigenlijk niet op een vlinder, heeft een dikker lijfje en beweegt zijn vleugels supersnel. Zeer moeilijk om een scherpe foto te maken!
Hij gedraagt zich eigenlijk als een kolibrie (de vogel). Hij hangt stil voor een bloem en beweegt zijn vleugels supersnel. Hij heeft een lange roltong, de langste van alle insecten, waarmee hij uit buisvormige bloemen nectar haalt.
In mijn tuin heb ik hem al gespot op oa lavendel, prikneusje en slangenkruid.
De rupsen van de kolibrievlinder leven op geel walstro en meekrap. Voorzie deze planten, samen met inheemse nectarplanten en je doet de kolibrievlinder en zijn gezin een groot plezier.

Lavendel, niet inheems, maar geeft wel een positieve bijdrage aan de biodiversiteit in ons land.
Er komen veel bijen, hommels en vlinders op af én het ruikt heerlijk!
Vele lavendelbloempjes zijn al uitgebloeid, sommigen hebben nog enkele bloempjes waar de insecten nectar kunnen halen.
Wist je dat je de bloemstengels van de lavendelplant nu kunt snoeien en zo een 2de bloei krijgt over enkele weken? Dus 2x een heerlijke geur, veel beestjes en mooie paarse kleur in je tuin.
De bloemstengels die nog niet helemaal uitgebloeid zijn, kun je snoeien en samenbinden, omgekeerd ophangen in een droge, luchtige ruimte. Zo laat je ze drogen en geniet je straks nog langer van de heerlijke geur, overal in huis, tot in de kleerkast.