Ecologische tuin
Wat is een ecologische tuin? Laat je dan alles groeien tot het een oerwoud is? Nee! Want dan worden alle tuinen een bos en dat is niet wat we willen. Toch? We willen kunnen uitrusten, spelen, de was drogen, trampolinespringen, ... in onze tuin.
Een ecologisch hovenier houdt bij het aanleggen en onderhouden van een tuin rekening met
1. De bodemgezondheid: het verbeteren van de bodemgezondheid door te composteren, bedekken van de bodem door te mulchen, planten en groenbemesters (die op hun beurt ook de bodem verrijken). Hiermee wordt ook het bodemleven actief, wat een cruciale rol speelt bij het bekomen van een weerbare tuin. Ik gebruik geen pesticiden of kunstmest!
2. Bevorderen van de biodiversiteit: zorgen voor gevarieerde beplanting, sterke (inheemse) planten, lange bloeiboog, schuil- en overwinteringsplekken voor dieren, juiste plant op de juiste plaats. Dit zorgt dan voor het aantrekken van meer bijen, vlinders, insecten, vogels en andere dieren die elk op hun beurt héél nuttig zijn in de tuin.
3. Waterbeheer: ontharden, wateropvang en -hergebruik, water opnemen in tuinontwerp.
4. Duurzaamheid: (her)gebruik van duurzame en milieuvriendelijke materialen, duurzaam snoeien en onderhoud, natuurlijke plaagbestrijding. Daarnaast is het beperken van energieverbruik belangrijk.
Een ecologische tuin = een weerbare tuin, een tuin die zichzelf in stand houdt en waar we zo min mogelijk ingrijpen.